Aperio

Institucionální zabezpečení rovných příležitostí - otevřený dopis premiérovi

logo České ženské lobby
ČESKÁ ŽENSKÁ LOBBY

Síť organizací, které hájí práva žen v České republice.

APERIO – Společnost pro zdravé rodičovství, Asociace podnikatelek a manažerek ČR, Business and Professional Women, Česká asociace dul, Český helsinský výbor, Český svaz žen, Evropská kontaktní skupina, Fórum 50 %, Gender Studies, Hnutí za aktivní mateřství, Klub K2, Manushe, Moravská asociace podnikatelek a manažerek, Národní kontaktní centrum - ženy a věda (SOÚ AV ČR), NESEHNUTÍ Brno, Oddělení Gender & sociologie SOÚ AV ČR, Otevřená společnost, proFem, Rodinné centrum Pexeso, ROSA – centrum pro týrané a osamělé ženy, UNIPA

Praha, 23. 8. 2011

Vážený pane premiére,

obracíme se na Vás s žádostí o vyjádření k plánovaným změnám v oblasti institucionálního zabezpečení rovných příležitostí žen a mužů v České republice.

Jak dokládají četné analýzy (aktuálně např. monitorovací zpráva koalice Social Watch*), genderové nerovnosti v naší společnosti nadále přetrvávají a ještě se – v důsledku krize i sociálně necitlivých reforem realizovaných vládou – prohlubují. Česká republika je vázána mezinárodními úmluvami, v nichž přislíbila odstranění všech forem diskriminace na základě pohlaví (např. Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen či Pekingská akční platforma), v současné době ale nic nenasvědčuje tomu, že by se Vaše vláda chystala vytvořit v této oblasti vlastní koncepci a přijmout příslušná opatření. Naopak, zrušení postu ministra/ministryně pro lidská práva a menšiny, váhavost při jmenování zmocněnkyně pro lidská práva a faktické zastavení činnosti Rady vlády ČR pro rovné příležitosti žen a mužů na již více než rok v nás vyvolává otázku, jakou váhu Vaše vláda této problematice přikládá.

Z dodatku ke koaliční smlouvě z 30. června 2011 se veřejnost mohla v kapitole Veřejné rozpočty, mandatorní výdaje, sociální a důchodový systém dozvědět, že „Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů včetně související administrativní podpory přejde do gesce MPSV.". Protože nikdo z členů a členek Rady nebyl o tomto kroku informován, a ani měsíc od uzavření dodatku ke koaliční smlouvě se žádná konkrétní změna neudála ani nebyla avizována, obracíme se na Vás touto cestou se žádostí o zodpovězení následujících otázek:

1. Z jakého důvodu se Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů přesouvá zpět pod Ministerstvo práce a sociálních věcí?
  2. Kdo bude této Radě předsedat a kdy bude opět obnovena její činnost?
  3. Zůstane zachován současný systém, kdy se na činnosti Rady podílí jak politická reprezentace a úřednictvo, tak zástupkyně a zástupci neziskového a akademického sektoru?

Vážený pane premiére, žádáme Vás, abyste neprodleně začal řešit situaci, kdy je činnost Rady i jejích výborů zcela ochromena, a o zodpovězení výše vznesených otázek.

S pozdravem,

Jana Smiggels Kavková
předsedkyně České ženské lobby

Kromě České ženské lobby se k dopisu připojují též členové a členky Rady vlády ČR pro rovné příležitosti žen a mužů: Ing. Petr Pavlík, Ph.D., PhDr. Zdeňka Hajná, Csc., Danuše Machátová

*Dostupná na:
<http://www.ekumakad.cz/obrazky/SW/zprava_social_watch_CR_2010_final.pdf>.

Otevřený dopis ke stažení ve formátu PDF ZDE (velikost 258 KB).

Rychlé odkazy

Pomohlo vám APERIO? Prosíme, podpořte také vy nás.

APERIO kurzy pro rodiče

KURZY pro nastávající rodiče

DOKÁŽEME SE DOMLUVIT
jak posilovat schopnost dětí zvládat náročné situace

NOVÉ ŠANCE v Praze, Olomouci a Ústí nad Labem
práce, výchova, komunikace, finance, osobní rozvoj
leden až červen 2018

Nové šance

NA SPOLEČNÉ VLNĚ - mentoringový kurz
techniky provázení a mentorování, osvědčená metodika podpory sólo rodičů ze Skotska
Staňte se mentorkou

Legislativní příručka pro rodiče

NEBOJUJTE SE ZÁKONY 2017
- legislativa, myšlenkové mapy, příklady z praxe
- jednotlivá témata najdete v sekci Aktuality a články
- zašleme zdarma ve formátu .pdf
 Nebojujte se zákony. Příručka pro rodiče 2017 - ke stažení ve formátu PDF

APERIO průvodce porodnicemi

vyberte si dobře porodnici pro vás a vaše miminko

APERIO Průvodce porodnicemi

APERIO poradenství pro rodiče

právní otázky - rodinné právo, pracovní právo, sociální zabezpečení rodiny; psychologické problémy

osobní a telefonické poradenství pro rodiče

RODIČE NA START! 2017

Letošní benefiční běh se vydařil, na poradnu jsme získali 40.000,- kč

Chcete pomáhat s námi, přidejte se příští rok k nám!

Složité situace v rodičovství, APERIO stojí při vás

Poslechněte si rozhovor s Eliškou Kodyšovou o kurzu Nové šance pro rodiče v obtížné situaci.

APERIO v TV

APERIO v Sama Doma. Co nabízíme pro rodiče v obtížné situaci?

Dokonalé vánoce nejsou pohodové Vánoce, rozhovor s Eliškou Kodyšovou, psycholožkou a ředitelkou APERIA

Právnička Jana Seemanová v pořadu Sama doma, 1. března 2016.