Aperio

Institucionální zabezpečení rovných příležitostí - otevřený dopis premiérovi

logo České ženské lobby
ČESKÁ ŽENSKÁ LOBBY

Síť organizací, které hájí práva žen v České republice.

APERIO – Společnost pro zdravé rodičovství, Asociace podnikatelek a manažerek ČR, Business and Professional Women, Česká asociace dul, Český helsinský výbor, Český svaz žen, Evropská kontaktní skupina, Fórum 50 %, Gender Studies, Hnutí za aktivní mateřství, Klub K2, Manushe, Moravská asociace podnikatelek a manažerek, Národní kontaktní centrum - ženy a věda (SOÚ AV ČR), NESEHNUTÍ Brno, Oddělení Gender & sociologie SOÚ AV ČR, Otevřená společnost, proFem, Rodinné centrum Pexeso, ROSA – centrum pro týrané a osamělé ženy, UNIPA

Praha, 23. 8. 2011

Vážený pane premiére,

obracíme se na Vás s žádostí o vyjádření k plánovaným změnám v oblasti institucionálního zabezpečení rovných příležitostí žen a mužů v České republice.

Jak dokládají četné analýzy (aktuálně např. monitorovací zpráva koalice Social Watch*), genderové nerovnosti v naší společnosti nadále přetrvávají a ještě se – v důsledku krize i sociálně necitlivých reforem realizovaných vládou – prohlubují. Česká republika je vázána mezinárodními úmluvami, v nichž přislíbila odstranění všech forem diskriminace na základě pohlaví (např. Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen či Pekingská akční platforma), v současné době ale nic nenasvědčuje tomu, že by se Vaše vláda chystala vytvořit v této oblasti vlastní koncepci a přijmout příslušná opatření. Naopak, zrušení postu ministra/ministryně pro lidská práva a menšiny, váhavost při jmenování zmocněnkyně pro lidská práva a faktické zastavení činnosti Rady vlády ČR pro rovné příležitosti žen a mužů na již více než rok v nás vyvolává otázku, jakou váhu Vaše vláda této problematice přikládá.

Z dodatku ke koaliční smlouvě z 30. června 2011 se veřejnost mohla v kapitole Veřejné rozpočty, mandatorní výdaje, sociální a důchodový systém dozvědět, že „Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů včetně související administrativní podpory přejde do gesce MPSV.". Protože nikdo z členů a členek Rady nebyl o tomto kroku informován, a ani měsíc od uzavření dodatku ke koaliční smlouvě se žádná konkrétní změna neudála ani nebyla avizována, obracíme se na Vás touto cestou se žádostí o zodpovězení následujících otázek:

1. Z jakého důvodu se Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů přesouvá zpět pod Ministerstvo práce a sociálních věcí?
  2. Kdo bude této Radě předsedat a kdy bude opět obnovena její činnost?
  3. Zůstane zachován současný systém, kdy se na činnosti Rady podílí jak politická reprezentace a úřednictvo, tak zástupkyně a zástupci neziskového a akademického sektoru?

Vážený pane premiére, žádáme Vás, abyste neprodleně začal řešit situaci, kdy je činnost Rady i jejích výborů zcela ochromena, a o zodpovězení výše vznesených otázek.

S pozdravem,

Jana Smiggels Kavková
předsedkyně České ženské lobby

Kromě České ženské lobby se k dopisu připojují též členové a členky Rady vlády ČR pro rovné příležitosti žen a mužů: Ing. Petr Pavlík, Ph.D., PhDr. Zdeňka Hajná, Csc., Danuše Machátová

*Dostupná na:
<http://www.ekumakad.cz/obrazky/SW/zprava_social_watch_CR_2010_final.pdf>.

Otevřený dopis ke stažení ve formátu PDF ZDE (velikost 258 KB).